Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Snikers

Wyśmienite ciasto snikers doskonale nadaje się na przyjęcia rodzinne i nie tylko. Doskonale komponuje się z herbatą lub kawą.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 7 jajek

Przygotowanie:

 Ubić sztywną pianę, dodawać cukier na przemian z żółtkami. Dodać resztę składników. Piec około 30 minut.

 

Ciasto orzechowe

Skladniki:

 

  • 25 dag orzechów grubo pokrojonych
  • 5 białek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

 Białka ubić na sztywno dodać cukier dalej ubijając. Dodać resztę składników. Piec około 30 minut. 

Składniki:

  •  1,5 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 5  żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niepełną szklanką cukru

Przygotowanie:

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym,  5 żółtek utrzeć z niepełną szklanką cukru, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Wszystko zalać gorącym mlekiem , gotować aż zgęstnieje stale mieszając, aby nie przypalić. 30 dag margaryny utrzeć dodając po łyżce kremu z żółtek. Gotową masę podzielić na 2 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. 
Biszkopt przeciąż na połowę. Na dolną część dać białą masę, na to ciasto orzechowe a na nie masę kakaową. Przykryć biszkoptem polać polewą.

Składniki:

  •  3 łyżki cukru 
  •  łyżki wody przegotowanej
  • 5 dag margaryny
  • 3 łyzki kakao

Przygotowanie:

 Wszystko zagotować, stale mieszając.