Dzisiaj na obiad to, co lubimy najbardziej, czyli zapiekanka z kurkami! Jeżeli nie masz kurek - zastąp je pieczarkami lub mięsem.
składniki:
- 300 g makaronu
- 200 g świeżych kurek
- 2 łyżki twarożku
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 250 g startego sera na przykład gouda lub parmezan
- sól, pieprz
- oliwa
przyrządzanie:
- Cebulkę zeszklij na oliwie.
- Po chwili dodaj kurki. Całość przypraw i duś około 5 minut.
- Dodaj śmietanę oraz twarożek.
- Po chwili dorzuć pietruszkę.
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Ułóż go w naczyniu żaroodpornym. Polej sosem kurkowym.
- Całość przykryj folią i wstaw do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na 20 min.
- Po tym czasie zdejmij folię i zapiekankę posyp parmezanem.
- Wstaw ponownie do pieca na ok.10 minut.