Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Piernikowe Cupcakes z Kremem Waniliowym

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Tartaletki z Karmelową Masą i Orzechami

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Świąteczne Desery w Mini Wersji: Słodkości na Jeden Kęs

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Rozgrzewające Napoje na Grudzień: Co Pijemy Podczas Świąt?

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Świąteczne Dekoracje Stołu w Stylu „Natural Glam”

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Najmodniejsze Świąteczne Ciasta Roku: Pistacja, Mak i Czekolada

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Świąteczne Trendy w Kuchni 2024: Co Króluje w Grudniu?

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Najlepsze Przepisy na Święta Bożego Narodzenia – Potrawy, Które Pokochasz Ty i Twoi Goście!

Soczysty kurczak w ziołach

Świetna propozycja na dzisiejszy obiad. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest soczysty i naprawdę smaczny.

chicken-1812604_960_720

składniki:

  • 3-4 cytryny, sparzone i wyszorowane
  • pierś z kurczaka
  • 1 pęczek świeżego tymianku, umytego
  • 2 główki czosnku
  • 400 g marchwi, umytej i obranej
  • 400 g pietruszki, umytej i obranej
  • 2 średnie cebule
  • 500 g sałaty masłowej, umytej
  • 2 jogurty naturalne
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • biały mielony pieprz
  • 5 g ziół prowansalskich
  • ok. 110 ml oleju rzepakowego

przyrządzanie:

Cytryny nacinamy w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę.

4 ząbki czosnku i połowę ilości świeżego tymianku siekamy. Posiekany czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego.

Marynujemy kawałki kurczaka. Pozostawiamy je przez 30 minut w temperaturze pokojowej.

Następnie na patelni na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi.

Marchew i pietruszkę kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku.

2 cebule kroimy na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw. Polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.

Zamarynowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką).

10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika. Z 4-5 cząstek cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy