Świetna propozycja na dzisiejszy obiad. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest soczysty i naprawdę smaczny.
składniki:
- 3-4 cytryny, sparzone i wyszorowane
- pierś z kurczaka
- 1 pęczek świeżego tymianku, umytego
- 2 główki czosnku
- 400 g marchwi, umytej i obranej
- 400 g pietruszki, umytej i obranej
- 2 średnie cebule
- 500 g sałaty masłowej, umytej
- 2 jogurty naturalne
- 2 łyżeczki miodu
- sól
- biały mielony pieprz
- 5 g ziół prowansalskich
- ok. 110 ml oleju rzepakowego
przyrządzanie:
Cytryny nacinamy w poprzek, parzymy, ścieramy skórkę.
4 ząbki czosnku i połowę ilości świeżego tymianku siekamy. Posiekany czosnek, tymianek, skórkę z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz niewielką ilość oleju rzepakowego.
Marynujemy kawałki kurczaka. Pozostawiamy je przez 30 minut w temperaturze pokojowej.
Następnie na patelni na niewielkiej ilości lekko rozgrzanego oleju rzepakowego smażymy piersi.
Marchew i pietruszkę kroimy na pół lub na ćwiartki, doprawiamy pozostałą częścią tymianku.
2 cebule kroimy na ćwiartki, a całą główkę czosnku na pół – dodajemy je do warzyw. Polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego (mniej więcej 30 ml), doprawiamy solą, białym pieprzem, niewielką ilością otartej skórki z cytryny i mieszamy.
Zamarynowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni C na 45 do 60 minut (naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką).
10 minut przed końcem pieczenia wyciągamy kurczaka z piekarnika. Z 4-5 cząstek cytryny bez skórki wyciskamy sok i dodajemy ich miąższ do środka (zostawiamy 3-4 cząstki do sosu do sałaty), polewamy olejem rzepakowym (mniej więcej 10 ml), doprawiamy niewielką ilością soli i potrawę wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut, już bez przykrycia.