Pełnowartościowe, kompletne i zaskakująco smaczne danie
czas: gotowanie i przygotowanie 3h20min
liczba porcji: 5
składniki:
150 g soi
400 g pieczarek
2 marchewki
1 duże seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżka białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczki ostrej papryki
350 ml wywaru z soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz, sos sojowy
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania
przyrządzanie:
Moczoną przez noc soję odcedzić, włożyć do garnka, zalać dużą ilością świeżej wody i gotować bez przykrycia przez ok. godziny. Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować tak długo aż soja będzie miękka, czyli ok. 2 godziny. Ugotowaną soję odcedzić, zachowując ok. 350 ml wywaru.
Warzywa i pieczarki obrać i opłukać. Kalarepkę, pietruszkę, marchewkę i seler pokroić w drobne słupki. Dymkę pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
W dużym garnku rozgrzać olej, wsypać paprykę, imbir i czosnek i smażyć chwilkę. Wsypać pokrojone warzywa i pieczarki. Smażyć przez 5 minut. Dodać ugotowaną soję. Wlać wywar wymieszany z mąka ziemniaczaną, winem, pastą pomidorową i sosem sojowym. Dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję udekorować szczypiorkiem.
uwagi:
Podawać na ciepło ze smażonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów