Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Solanka

Porcja dla 4-6 osob:

  • 500 g wołowiny z kością,
  • 100 g gotowanej, wędzonej szynki,
  • 100 g pieczonej cielęciny,
  • 1 nerka cielęca duszona w winie,
  • 3 średnie cebule,
  • 2 marchwie,
  • 2 pietruszki,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • 1 por,
  • 250 g pomidorów,
  • 3 niewielkie ogórki kiszone,
  • 100 g kaparow,
  • 80 g wypestkowanych oliwek zielonych,
  • 80 g wypestkowanych, kiszonych oliwek czarnych,
  • 1/2 cytryny,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liscie laurowe,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.

Marchew, pietruszkę, pora i łodygi selera obrać i opłukać w zimnej wodzie. Z wymienionych jarzyn i wolowiny z dodatkiem połowy ziela angielskiego i liści laurowych ugotować mocny bulion. Gotowy bulion przecedzić, a nastepnie silnie schlodzic i usunąć zeń nadmiar tłuszczu. Szynke, pieczeń cielęcą i duszoną nerke pokroić w cienkie, wąskie paseczki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i wypestkować, po czym pokroić na małe kawałeczki. Cebule obrać i drobno poszatkować, po czym zasmażyć na maśle na jasnozłoty kolor. Dodać pomidory i smażyć dalej, na wolnym ogniu, przez 15 min.Ogorki obrać, wypestkować, przekroić wzdluż na pół, nastepnie pokroić w niewielkie kawalki. Bulion ponownie zagotować. Dodać zasmażoną z pomidorami cebule, ogórki, pokrojone mięsa, kapary, połowe oliwek, sól, pieprz i resztę ziela angielskiego. Gotować przez 10 min. Zupę doprawić śsmietaną, dodać resztę oliwek oraz obraną ze skórki i pokrojoną w cieńkie plasterki cytryne. Posypać siekanym koperkiem i zieloną pietruszką. Podawać bardzo gorące.