Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Solanka

Porcja dla 4-6 osob:

  • 500 g wołowiny z kością,
  • 100 g gotowanej, wędzonej szynki,
  • 100 g pieczonej cielęciny,
  • 1 nerka cielęca duszona w winie,
  • 3 średnie cebule,
  • 2 marchwie,
  • 2 pietruszki,
  • 2 gałązki selera naciowego,
  • 1 por,
  • 250 g pomidorów,
  • 3 niewielkie ogórki kiszone,
  • 100 g kaparow,
  • 80 g wypestkowanych oliwek zielonych,
  • 80 g wypestkowanych, kiszonych oliwek czarnych,
  • 1/2 cytryny,
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liscie laurowe,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietany,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki.

Marchew, pietruszkę, pora i łodygi selera obrać i opłukać w zimnej wodzie. Z wymienionych jarzyn i wolowiny z dodatkiem połowy ziela angielskiego i liści laurowych ugotować mocny bulion. Gotowy bulion przecedzić, a nastepnie silnie schlodzic i usunąć zeń nadmiar tłuszczu. Szynke, pieczeń cielęcą i duszoną nerke pokroić w cienkie, wąskie paseczki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i wypestkować, po czym pokroić na małe kawałeczki. Cebule obrać i drobno poszatkować, po czym zasmażyć na maśle na jasnozłoty kolor. Dodać pomidory i smażyć dalej, na wolnym ogniu, przez 15 min.Ogorki obrać, wypestkować, przekroić wzdluż na pół, nastepnie pokroić w niewielkie kawalki. Bulion ponownie zagotować. Dodać zasmażoną z pomidorami cebule, ogórki, pokrojone mięsa, kapary, połowe oliwek, sól, pieprz i resztę ziela angielskiego. Gotować przez 10 min. Zupę doprawić śsmietaną, dodać resztę oliwek oraz obraną ze skórki i pokrojoną w cieńkie plasterki cytryne. Posypać siekanym koperkiem i zieloną pietruszką. Podawać bardzo gorące.