Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Najciekawsze świąteczne wydarzenia w Polsce w grudniu 2025

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Tort Pistacjowy z Białą Czekoladą (hit Świąt!)

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Wilgotne Ciasto Czekoladowe z Żurawiną

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Mini Serniczki z Musem Malinowym

Piernikowe Latte

Piernikowe Latte

Grzane Wino Korzenne

Grzane Wino Korzenne

Soljanka

Jedna z najbardziej znanych rosyjskich zup - przypadnie do gustu wielbicielom intensywnych smaków

przepis z kuchni: rosyjskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 6

składniki:

2 litry mocnego bulionu (może być z kostki)
2 cebule
4 kiszone ogórki
2 ogórki konserwowe
10 dag koncentratu pomidorowego
6 ząbków czosnku
50 ml wytrawnego wina
1 cytryna
po 10 zielonych i czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
8 suszonych grzybów
6 łyżek kwaśnej śmietany
125 g masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Rozgrzać połowę masła, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Dolać wino, wrzucić sól i dużą szczyptę pieprzu. Dodać do gorącego bulionu.
Grzyby zalać wrzątkiem, gdy są miękkie odsączyć i pokroić w cienkie paseczkii dodać do bulionu.
Ogórki również pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na pozostałym maśle przez ok. 8 minut. Następnie dodać do zupy i wszystko razem gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w krążki oliwki i kapary w całości.
Cytrynę obrać ze skórki, usunąć błonki, pokroić w plasterki, a każdy na kilka kawałków. Dodać do zupy. Na koniec doprawić do smaku.
Do każdej porcji zupy podawać w małej miseczce kwaśną śmietanę.

uwagi:
Podawać z żytnim pieczywem. Przed końcem gotowania można dodać do zupy pokrojoną w kostkę, a następnie obsmażoną wędlinę.