Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Soljanka

Jedna z najbardziej znanych rosyjskich zup - przypadnie do gustu wielbicielom intensywnych smaków

przepis z kuchni: rosyjskiej

czas: 40 minut

liczba porcji: 6

składniki:

2 litry mocnego bulionu (może być z kostki)
2 cebule
4 kiszone ogórki
2 ogórki konserwowe
10 dag koncentratu pomidorowego
6 ząbków czosnku
50 ml wytrawnego wina
1 cytryna
po 10 zielonych i czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
8 suszonych grzybów
6 łyżek kwaśnej śmietany
125 g masła
sól, pieprz

przyrządzanie:

Rozgrzać połowę masła, dodać koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i chwilę razem smażyć. Dolać wino, wrzucić sól i dużą szczyptę pieprzu. Dodać do gorącego bulionu.
Grzyby zalać wrzątkiem, gdy są miękkie odsączyć i pokroić w cienkie paseczkii dodać do bulionu.
Ogórki również pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na pozostałym maśle przez ok. 8 minut. Następnie dodać do zupy i wszystko razem gotować przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w krążki oliwki i kapary w całości.
Cytrynę obrać ze skórki, usunąć błonki, pokroić w plasterki, a każdy na kilka kawałków. Dodać do zupy. Na koniec doprawić do smaku.
Do każdej porcji zupy podawać w małej miseczce kwaśną śmietanę.

uwagi:
Podawać z żytnim pieczywem. Przed końcem gotowania można dodać do zupy pokrojoną w kostkę, a następnie obsmażoną wędlinę.