Sos stworzony do kanapek, szynki, jajek. Idealny na wielkanocny stół.
składniki:
- 5 dużych jajek
- 170 g tartego chrzanu
- kilka łyżek wody z gotowania szynki wielkanocnej (z zaufanego źródła, bez konserwantów i sztucznych dodatków)
- szczypta soli
- szczypta cukru
przyrządzanie:
- jajka ugotować na twardo – włożyć do zimnej wody, a gdy woda zacznie wrzeć, to gotować jeszcze przez 9 min.
- jajka wystudzić, obrać i delikatnie oddzielić żółtka od białek, wyjmując je w całości
- żółtka utrzeć łyżką, aż pozbędziemy się wszelkich grudek, a następnie dodawać wodę z szynki i dalej rozcierać, aż uzyskamy konsystencję śmietany
- białka bardzo drobno posiekać – można to zrobić nożem lub w malakserze
- połączyć białka z żółtkami, dodać tarty chrzan i doprawić solą i cukrem do smaku. Dobierając ilość chrzanu, należy pamiętać, że na drugi dzień sos się “przegryzie” i nieco złagodnieje
- sos dobrze wymieszać. Jeśli jest za gęsty, dodać jeszcze wody z szynki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce