Sos chrzanowy podkreśli smak każdej ryby, a w szczególności łososia.
składniki:
- 200 g śmietany
- 1/2 szklanki wywaru warzywnego
- 2–3 łyżeczki cukru
- ok. 80–90 g chrzanu ostrego
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
przyrządzanie:
Odmierzam ciepły bulion, mieszam go stopniowo ze śmietaną, by jej nie rozwarstwić. Podgrzewam, dodaję chrzan, przyprawy, cukier i mieszam. Mąkę rozrabiam z wodą i mieszając stopniowo, dodaję do reszty. Podgrzewam, aż zgęstnieje. Sprawdzam smak i w razie potrzeby dodaję chrzanu czy przypraw. Podaję gorący.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy