Niezwykle słodki przepis kulinarny na sos czekoladowy. Chcesz osłodzić sobie życie. Spróbuj.
Składniki przepisu kulinarnego:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki 12%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
Sposób wykonania:
- Czekoladę pokruszyć, skropić łyżeczką zimnej wody i rozpuścić z masłem na małym ogniu.
- Śmietankę zagotować z cukrem pudrem, wlać do czekolady wymieszać. Podawać do naleśników, lodów, ptysiów, puddingów.
- Sos można zaciągnąć żółtkami
- Do sosu można wlać 20 ml brandy, rumu lub likieru czekoladowego.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













