Przepis na sos holenderski powinien znać każdy. A to czemu? Ponieważ jest to kryzysowe wyjście gdy pojawią się goście i chcemy wzbogacić smak zwykłych kanapek czy pieczeni. Sos nadaje się doskonale do jarzyn, wędlin i wszelkich mięs. Przepis wg Roberta Makłowicza
[caption id="attachment_198179" align="aligncenter" width="460"] Hollandaise sauce with black pepper on top and its ingredients, egg and butter in the back (Selective Focus, Focus in the middle of the bowl)[/caption]składniki:
- 4 żółtka* 125g masła * sok z pół cytryny
przyrządzanie:
Do małego rondelka włożyć żółtka z łyżką gorącej wody, dokładnie rozmieszać. Wstawić rondelek do naczynia z gotującą wodą i mieszając bez przerwy dodawać po trochu masło pokrojone w małe kawałki. Gdy sos zaczyna gęstnieć należy uważać by się nie zagotował, dlatego też co pewien czas należy wyjąć rondelek z wody. Dodać sok cytrynowy i sól do smaku, a gdy osiągnie żądaną gęstość wstawić do zimnej wody i mieszać aż do całkowitego ostudzenia.