- 40 g smalcu lub margaryny
- 80 g cebuli
- 40 g mąki pszennej
- 1 kostka rosołu z drobiu
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- 4-5 korniszonów
- sól
- cukier
- pieprz
Cebulę drobno posiekaną podsmażyć w tłuszczu, dodać mąkę i razem lekko zrumienić. Dodać zimny wywar kostkę rosołową, podgotować, przetrzeć przez sito. Dodać do sosu drobno posiekane korniszony, przyprawić do smaku. Podawać do kaszy lub ziemniaków.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













