Propozycja na sos musztardowy z piekła rodem!
składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki oliwy
- pół szklanki bulionu
- 3 łyżeczki czerwonego wytrawnego wina
- pół pęczka pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- szczypta estragonu
- szczypta cukru
- sól
- szczypta pieprzu cayenne
- szczypta ostrej papryki
przyrządzanie:
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź, odłóż białka, żółtka przetrzyj przez sito.
- Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj.
- Do przetartych żółtek dodaj musztardę, oliwę, zimny bulion, wino, estragon, pietruszkę, szczypiorek, cukier, szczyptę soli, oraz pieprz cayenne i szczyptę ostrej papryki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj na gładka masę.