Aksamitny, śmietanowy sos pieczarkowy. Idealny jako dodatek do ryżu, makaronu czy mięsa.
składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml bulionu
150 gr małych pieczarek
sól, pieprz
200 ml śmietany
natka pietruszki lub kolendry
przyrządzanie:
Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy bulion, mieszamy na gazie ok 1-2 min. Ściągamy z gazu. Dodajemy śmietanę i 1/3 pieczarek- miksujemy.
Kładziemy na gaz, dodajemy resztę pieczarek pokrojonych na połówki.
Gotujemy ok 5 min – mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wkrajamy pietruszkę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















