Sos pieczarkowy idealny do wszystkiego. Możesz nim polać mięso, placki ziemniaczane lub warzywa. Jedno jest pewne - każda prawdziwa gospodyni domowa powinna z łatwością go przygotować.
składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- sól i pieprz
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki sosu sojowego lub 1 łyżeczka worcestershire
przyrządzanie:
- Pieczarki przekroić na połówki, następnie pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce.
- Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz pieczarki, smażyć przez ok. 5 – 7 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
- Wówczas je posolić, dodać masło, natkę i smażyć przez ok. 3 minuty. Wlać kremówkę, doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą, zagotować i odstawić z ognia. Aby pogłębić smak i kolor sosu można dodać do niego sosu sojowego lub sosu worcestershire.
- Gęstniejący sos można rozcieńczać wodą, mlekiem lub bulionem, jednocześnie podgrzewając i mieszając go.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : PROSTE BUŁY SEROWE >>>