Słodko-kwaśny smak tego sosu doskonale komponuje się z pieczonym, delikatnym mięsem
czas: 15 minut
liczba porcji: 4
składniki:
200-300 gram rabarbaru
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru
1/4 szklanki białego, wytrawnego wina
4 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
łyżeczka masła
przyrządzanie:
Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki. W rondlu obrać masło, wrzucić rabarbar, posypać cukrem i chwilę smażyć. Następnie dodać wino, miód. Dokładnie wymieszać. Przykryć i dusić do rozpadnięcia się rabarbaru, aż powstanie niemal gładka masa. Dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku. Chwilę razem podgrzać. Podawać na ciepło, na przykład jako dodatek do grillowanej piersi indyka lub kurczaka lub pieczonej polędwiczki wieprzowej.