
Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Sosy"
przepis z kuchni: polskiej
Z pomiędzy wielu bardzo sosów używanych do potraw i ryb, sos rakowy mniej znany, jest bardzo smaczny i elegancki. Ugotować raki jak zwykl z koprem i solą, obrać skorupki, wybrać szyjki i nóżki; skorupki utłuc i udusić w maśle młodem. Gdy się kura, kaczka lub jakikolwiek drób ugotuje, wziąć łyżkę masła, rozetrzeć na ogniu z łyżką mąki, raki przefasować rosołem tęgim, wygotowanym z włoszczyzny, z drobiu, rozprowadzić tym sosem masło z mąką, czyli zaprawą; wcisnąć na mędel (15) raków pół cytryny – zagotować razem i oblać ułożoną na półmisku potrawkę z drobiu, ubrawszy szyjkami i nóżkami rakowemi. W około półmiska można ułożyć ryż, osobno na sypko ugotowany.
Taki sam sos używa się do potrawki z gotowanego cielęcego mostku, można go również użyć do ryb, jak naprzykład do szczupaka, sandacza lub suma, należy jednak wtedy do zaprawy sosu użyć oprócz raków i cytryny, łyżkę śmietany kwaśnej.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













