Sos serowy na bazie serków topionych. Idealny do domowego fondue. Prosty przepis
składniki:
- 2 serki topione
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 kostka rosołowa (lub szklanka bulionu)
- 20 dag boczku wędzonego
- 1/2 średniej cebuli
- pieprz
- sól,
- łyżka masła
przyrządzanie:
- Boczek pokroić dość drobno w kostkę, rozgrzać na patelni łyżkę masła dodać boczek, trochę go wytopić, dodać drobno posiekaną cebulę i zrumienić.
- Do rondelka włożyć 2 serki zalać bulionem i podgrzewać.
- Gdy serki się roztopią dodać boczek z cebulą i zagotować.
- Dodać śmietanę oraz przyprawy pogotować jeszcze chwilę. Posypać zieleniną, maczać w nim warzywa, kromeczki chleba, grzanki, krakersy