- 40 g słoniny
- 30 g mąki
- 50 g cebuli
- 1 marchew
- 1/2 pietruszki
- 1 kawałek selera
- 80 g suszonych śliwek
- 80 g wędzonego boczku
- sól
- cukier
Wszystkie warzywa po obraniu i umyciu drobno pokroić, śliwki umyć i namoczyć na 2-3 godziny przed przygotowywaniem sosu. Warzywa podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, razem jeszcze podsmażyć, zasmażkę rozprowadzić ok. 2 szklankami wywaru warzywnego i wody, w której moczyły się śliwki, dodać śliwki i razem gotować na wolnym ogniu ok. 12 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojony w plasterki, lekko podsmażony boczek. Sos doprawić solą i odrobiną cukru. Podawać do klusek kładzionych, do zrazów wieprzowych.