- 100 g majonezu
- 50 g ogórka konserwowego
- 50 g marynowanych grzybków
- 1 łyżeczka musztardy
- sól
- cukier
Ogórek konserwowy obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę. Grzyby marynowane osączone z zalewy posiekać, do majonezu dodać ogórki, grzyby, musztardę, sól i cukier do smaku. Aby rozrzedzić sos można dodać jeszcze łyżkę wywaru z grzybów suszonych lub rosołu. Podawać do jaj, pasztetów, zimnych mięs i wędlin.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













