Tani i prosty przepis kulinarny na spaghetti aglio, oglio e peperoncino. Polecam serdecznie i życzę smacznego!!!
Składniki:
- 150 g makaronu spaghetti
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ostra, czerwona papryczka
- oliwa z oliwek (ok. 10 łyżek, wlewanych partiami)
- tarty parmezan do posypania
Przygotowanie:
Makaron wstawiamy do gotowania według przepisu na opakowaniu. Oliwę (2 łyżki) podgrzewamy na patelni, czosnek wyciskamy przez praskę i delikatnie podsmażamy na złoty kolor. Możemy też połowę wycisnąć, a połowę pokroić w drobne plasterki. Odkładamy czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewamy trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę. Jak papryczka jest już podsmażona, dorzucamy połowę pokrojonej drobno pietruszki i czekamy aż zmięknie. Dokładamy czosnek, mieszamy. Makaron odcedzamy, przelewamy krótko zimną wodą i dodajemy do warzyw na patelni. Podgrzewamy całość delikatnie mieszając. Nakładamy na talerze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pozostałą, świeżą, pokrojoną pietruszką i parmezanem.