Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Spaghetti aglio, oglio e peperoncino

Tani i prosty przepis kulinarny na spaghetti aglio, oglio e peperoncino. Polecam serdecznie i życzę smacznego!!!

Składniki:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ostra, czerwona papryczka
  • oliwa z oliwek (ok. 10 łyżek, wlewanych partiami)
  • tarty parmezan do posypania

Przygotowanie:

Makaron wstawiamy do gotowania według przepisu na opakowaniu. Oliwę (2 łyżki) podgrzewamy na patelni, czosnek wyciskamy przez praskę i delikatnie podsmażamy na złoty kolor. Możemy też połowę wycisnąć, a połowę pokroić w drobne plasterki. Odkładamy czosnek na talerzyk, w razie potrzeby dolewamy trochę oliwy i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę. Jak papryczka jest już podsmażona, dorzucamy połowę pokrojonej drobno pietruszki i czekamy aż zmięknie. Dokładamy czosnek, mieszamy. Makaron odcedzamy, przelewamy krótko zimną wodą i dodajemy do warzyw na patelni. Podgrzewamy całość delikatnie mieszając. Nakładamy na talerze, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy pozostałą, świeżą, pokrojoną pietruszką i parmezanem.