Nie ma prostszego przepisu na spaghetti niż sos Alfredo. Do jego przygotowania wystarczy ci masło, śmietanka i parmezan! Przepis łatwy, a jaki smakowity.
składniki:
- 25 g masła
- 225 ml gestej śmietanki
- 450 g spaghetti
- 1 lyzka oliwy z oliwek
- 90 g swiezo startego parmezanu
- szczypta galki muszkatołowej
- sol i pieprz do smaku
przyrządzanie:
Masło i 150 ml smietany umiescic w garnku, doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze przez okolo 1,5 minuty, az troche zgęstnieje. W miedzyczasie zagotowac lekko osolona wode w duzym garnku, wrzucic makaron, wlac oliwe, doprowadzic do wrzenia i gotowac przez 2-3 minuty. Odcedzic, wrzucic z powrotem do garnka na malym ogniu, zalac smietanowym sosem i wymieszac dokladnie. Wciaz delikatnie podgrzewając, dodac pozostala smietane, parmezan i galke muszkatolowa, doprawic sola i pieprzem. Przed podaniem posypac startym parmezanem.