Jeden z najprostszych sosów do spaghetti - oliwa, papryczka chilli, dużo czosnku i odrobina octu
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu spaghetti
2 główki czosnku
2 czerwone papryczki chilli
pół szklanki oliwy z oliwek
3 łyżeczki octu winnego
dwie czubete łyżki posiekanych świeżych ziół
sól, pieprz
świezo starty parmezan
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju.
Czosnek i papryczki drobno posiekać. Do dużego rondla wlać oliwę i i gdy nie jest jeszcze zbyt gorąca wrzucić czosnek i papryczkę. Smażyć przez minutę, często mieszając. Wlać ocet, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę przed podaniem wymieszać z ziołami. Do sosu dodać odsączone spaghetii, dokładnie wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Przed podaniem posypać obficie tartym parmezanem.