
Jeden z najprostszych sosów do spaghetti - oliwa, papryczka chilli, dużo czosnku i odrobina octu
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu spaghetti
2 główki czosnku
2 czerwone papryczki chilli
pół szklanki oliwy z oliwek
3 łyżeczki octu winnego
dwie czubete łyżki posiekanych świeżych ziół
sól, pieprz
świezo starty parmezan
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju.
Czosnek i papryczki drobno posiekać. Do dużego rondla wlać oliwę i i gdy nie jest jeszcze zbyt gorąca wrzucić czosnek i papryczkę. Smażyć przez minutę, często mieszając. Wlać ocet, doprawić do smaku solą i pieprzem. Chwilę przed podaniem wymieszać z ziołami. Do sosu dodać odsączone spaghetii, dokładnie wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Przed podaniem posypać obficie tartym parmezanem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













