
Klasyczna pasta o bardzo rubasznej, ale i dosadnej nazwie - w swobodnym tłumaczeniu a la kurtyzana
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki: 
400 g spaghetti
1 puszka pomidorów
60 g kaparów
5 filecików anchois
2 strączki papryki chilli
2 ząbki czosnku
100 g czarnych oliwek
sól, pieprz, oregano 
3-4 łyżki oliwy z oliwek
kilka świeżych listków oregano lub natka pietruszki 
przyrządzanie:
Makaron ugotować na półtwardo, czyli al dente w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz cieniutko pokrojoną papryczkę. Smażyć nie dłużej niż minutę, a następnie dodać rozdrobnione wcześniej pomidory wraz z zalewą. Wrzucić posiekane oliwki, anchois oraz kapary, a także szczyptę oregano i dusić razem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie doprawić do smaku solą. 
Makaron włożyć do sosu i podgrzewać razem przez chwilę. POdawać na ogrzanych wczesniej talerzach posypane listkami oregano lub natką pietruszki. 
uwagi: 
Zamiast makaronu spaghetti można użyć penne 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













