Spaghetti cacio e pepe to jedno z najbardziej włoskich dań, a zarazem najprostszych! Szybkie i przepyszne - musicie wypróbować!
składniki:
- 150 g makaronu spaghetti
- 3 łyżeczki pieprzu w ziarenkach
- 3/4 szklanki sera Pecorino
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (o minutę krócej niż podano na opakowaniu).
- Pieprz ucieramy w moździerzu.
- Ser ścieramy na tarce.
- Jedną szklankę napełniamy wodą, w której gotował się makaron, resztę wody wylewamy odcedzając makaron.
- Na patelnię wlewamy oliwę tak, by przykryła dno. Dodajemy do niej pieprz i chwilkę podsmażamy.
- Wlewamy na patelnie wodę pozostawioną po gotowaniu makaronu, dodajemy też odcedzony makaron.
- Chwilkę dusimy, a następnie dodajemy starty ser.
- Dokładnie mieszamy, aby reszta wody połączyła się z serem i utworzyła sos, który oblepi makaron. Opcjonalnie można dodać odrobinkę posiekanych listków bazylii (max dwa).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














