Oryginalna włoska wersja spaghetti carbonara nie posiada ani gramu śmietany, ale nie każdy potrafi taki przepis wykonać. My podajemy wam proste instrukcje, aby zrobić prawdziwą carbonarę. Zawsze wychodzi!
składniki:
- 160 gramów makaronu spaghetti
- 70 gramów guanciale, panchetty lub wędzonego boczku (w kawałku)
- 50 gramów sera pecorino lub parmezanu
- 2 jajka kurze
- 1 ząbek czosnku
- szczypta czarnego pieprzu (mielonego)
przyrządzanie:
-
Nastawiamy do gotowania wodę, do której wsypujemy szczyptę soli i wkładamy makaron, gdy tylko zacznie się gotować. Makaron gotujemy tak, aby był al dente, czyli lekko niedogotowany (w przypadku makaronów sprzedawanych w Polsce, niektóre marki podają nieco zbyt długi czas gotowania, musimy więc sami wyczuć ten moment).
Do wody nie dodajemy oliwy, ani żadnego innego oleju, bo przez to sos nie trzymałby się naszego makaronu.
-
Z boczku odkrajamy skórkę, którą wrzucamy na rozgrzewającą się patelnię.
Resztę boczku kroimy w kostkę.
-
Obieramy i zgniatamy ręką ząbek czosnku.
-
Wrzucamy na patelnię pokrojony wcześniej boczek wraz z ząbkiem czosnku i smażymy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
Tłuszcz wytopiony z boczku będzie stanowił podstawę naszego sosu. Jeśli jednak pod koniec smażenia uważamy, że jest go zbyt dużo, możemy pozbyć się części za pomocą papierowego ręcznika złożonego na kilka części, którym dotkniemy patelnię.
Pod koniec smażenia usuwamy z patelni czosnek.
-
W misce rozbijamy dwa jajka, które następnie mieszamy.
-
Dodajemy do nich połowę (25 gramów) startego parmezanu lub pecorino.
-
Dodajemy szczyptę czarnego pieprzu i znów mieszamy.
-
Kiedy makaron jest gotowy, wyłączamy ogień pod patelnią i przekładamy makaron z garnka bezpośrednio na nią.
Nie czekamy aż makaron obcieknie z wody, tylko przekładamy go dość szybko, tak aby również część z niej znalazła się na naszej patelni.
-
Wlewamy przygotowany wcześniej sos z jajek.
-
Wszystko energicznie mieszamy. Najlepiej robić to już podczas wlewania sosu.
Temperatura powinna być taka, że jajka nie zmienią się w jajecznicę, ale lekko sparzone stworzą razem z wodą i tłuszczem piękny kremowy sos.
-
Nasze spaghetti carbonara rozkładamy na talerze, posypujemy resztą sera oraz doprawiamy szczyptą czarnego pieprzu.
Smacznego!