Spaghetti rosso to nic innego, jak makaron z czerwonym pesto wykonanym z suszonych pomidorów. Po dodaniu krewetek, uzyskamy świetne danie obiadowe. Co wy na to?
składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1/4 pęczka świeżej bazylii
- olej słonecznikowy
- sól
- chili
- garść krewetek
przyrządzanie:
- Pomidory odsączyć z oleju. Posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia. Dodać ser, bazylię, podprażone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie, posiekany czosnek i sól oraz mielone płatki chili. Wszystkie składniki zmiksować dolewając stopniowo olej z pomidorów.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Dodać pesto i wymieszać do połączenia się sosu z makaronem.
- Usmażyć na patelni na czosnku krewetki.
- Połączyć składniki.
- Spaghetti podawać posypane serem i ozdobione liskami bazylii od razu po przygotowaniu.