Proste, szybkie, a jednocześnie niezwykle aromatyczne danie nie tylko dla miłośników potraw z tuńczyka.
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki: 
1 puszka tuńczyka w oleju
1 cebula
100 ml śmietany
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
400 g makaronu spaghetti
bazylia, sól, papryka w proszku
pół łyżeczki soku z cytryny
olej
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Dodać zawartość puszki z tuńczykiem – nie odsączać zalewy. Dusić razem około 5 minut wraz z płaską łyżeczką suszonej bazyli i dodatkiem pasty pomidorowej. Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody (koniecznie dodając uprzenio odrobinę oleju) i gotować zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu do stanu al dente.
Tuńczyka zdjąć z ognia, lekko wystudzić – dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić do smaku. Lekko podgrzać, a następnie makaron wymieszać z sosem. Podawać posypane posiekanymi, świeżymi ziołami.
uwagi: 
Można serwować z sałatką z pomidorów.
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













