Proste, szybkie, a jednocześnie niezwykle aromatyczne danie nie tylko dla miłośników potraw z tuńczyka.
czas: 20 minut
liczba porcji: 4
składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 cebula
100 ml śmietany
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
400 g makaronu spaghetti
bazylia, sól, papryka w proszku
pół łyżeczki soku z cytryny
olej
przyrządzanie:
Cebulę pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Dodać zawartość puszki z tuńczykiem – nie odsączać zalewy. Dusić razem około 5 minut wraz z płaską łyżeczką suszonej bazyli i dodatkiem pasty pomidorowej. Makaron wrzucić do wrzącej, osolonej wody (koniecznie dodając uprzenio odrobinę oleju) i gotować zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu do stanu al dente.
Tuńczyka zdjąć z ognia, lekko wystudzić – dodać śmietanę, sok z cytryny, doprawić do smaku. Lekko podgrzać, a następnie makaron wymieszać z sosem. Podawać posypane posiekanymi, świeżymi ziołami.
uwagi:
Można serwować z sałatką z pomidorów.