Przepyszna pasta z delikatnym sosem ze śmietanki i szpinaku z dodatkiem pieczarek
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu spaghetti
500 g mrożonego szpinaku
500 ml kwaśnej gęstej śmietany
20 dag pieczarek
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól, świeżo zmilony pieprz i gałka muszkatołowa
tarty parmezan
przyrządzanie:
Szpinak rozmrozić i dusić w 100 ml śmietany. Doprawic do smaku solą i pieprzem oraz gałką. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy odparuje cała woda, dodać śmietanę i podsmażone przez chwile grzyby. Doprawić do smaku.
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju. Odsączyć i wymieszać z sosem. Chwilę razem podgrzewać. Przed podaniem obficie poypać tartym serem.