Dodatek szafranu do kremowego sosu niezwykle wzbogaca smak
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu spaghetii
250 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę szynki
1/2 szklanki tartego parmezanu
1 łyżeczka szafranu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy.
Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody i odstawić na 10 minut.
W garnku podgrzać śmietanę, dodać szynkę i prawie cały parmezan (odłożyć nieco do posypania makaronu). Podgrzewać ok. minut do rozpuszczenia się sera, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wlać szafran. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Do sosu dodać odsączony makaron i chwilę razem podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach, posypany parmezanem.