
Dodatek szafranu do kremowego sosu niezwykle wzbogaca smak
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki:
500 g makaronu spaghetii
250 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki pokrojonej w drobną kostkę szynki
1/2 szklanki tartego parmezanu
1 łyżeczka szafranu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oliwy.
Szafran zalać 2 łyżkami gorącej wody i odstawić na 10 minut.
W garnku podgrzać śmietanę, dodać szynkę i prawie cały parmezan (odłożyć nieco do posypania makaronu). Podgrzewać ok. minut do rozpuszczenia się sera, nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wlać szafran. Doprawić solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki. Do sosu dodać odsączony makaron i chwilę razem podgrzewać. Podawać na ogrzanych talerzach, posypany parmezanem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













