Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i pieczarkami. Wyśmienite danie, rodem z Włoch!
składniki:
- makaron spaghetti – 100 g
- dynia – 100 g
- pieczarki – 100 g
- ser pecorino – 50 g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- natka pietruszki
- tymianek
- sól
przyrządzanie:
Dynię kroimy w półcentymetrową kostkę, a grzyby w cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i podsmażamy ząbek czosnku w łupinie. Po chwili wyjmujemy czosnek i dodajemy pokrojoną dynię i pieczarki. Warzywa mieszamy, a następnie podlewamy niewielką ilością gorącej wody.
Do składników dodajemy posiekany drobno tymianek i natkę pietruszki. Dusimy tak długo, aż dynia zmięknie, ale nadal będzie al dente
Makaron spaghetti gotujemy według receptury: 100 g makaronu na 1 litr wody z 1,5 łyżeczki soli. Wodę solimy dopiero, jak zacznie wrzeć. Spaghetti gotujemy według czasu podanego na opakowaniu, odejmując 1 minutę (al dente). Makaron odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i dokładamy do sosu na patelni. Całość mieszamy. Wykładamy na talerz. Wierzch posypujemy startymi płatkami pecorino. Dekorujemy gałązką tymianku i natki pietruszki.