Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Spaghetti z ośmiorniczkami

Jeżeli tęsknicie za wakacjami, które mieliście okazję spędzić w śródziemnomorskich krajach, najlepiej jak będziecie je wspominać kulinarnie. Wystarczy przygotować danie, które przypomni wam o pięknych chwilach w Hiszpanii, Grecji czy Portugalii. Ten makaron z ośmiorniczkami sprawdzi się idealnie.

składniki:

      • ​100 g makaronu spaghetti
      • 300 g ośmiorniczek baby
      • 1 łodyga selera naciowego
      • 1/2 główki czosnku
      • 2 ząbki czosnku
      • sok z 1/2 cytryny
      • 4 łyżki oleju
      • 4 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżka octu balsamicznego
      • 2 łyżeczki świeżych igiełek rozmarynu
      • 1,5 szkl. wody
      • przyprawy: sól, pieprz w kulkach, pieprz świeżo mielony

Marynata:

    • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
    • sok z 1/2 cytryny
    • skórka z 1/2 cytryny
    • kilka ząbków czosnku

przyrządzanie:

  • Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z olejem i posiekanym czosnkiem. Skórkę sparz gorącą wodą, pokrój na kawałki i dodaj do marynaty. Przygotuj ośmiorniczki i zalej marynatą, a następnie wstaw je do lodówki na 12 godz.
  • Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Główkę czosnku drobno posiekaj, a łodygę selera zmiksuj w blenderze. Sok z cytryny wymieszaj z posiekaną główkę czosnku, łodyżką selera naciowego i kilkoma ziarnami pieprzu w kulkach. Całość przelej do garnuszka i zagotuj (ok. 10 min), dodaj do wywaru sprawione ośmiornice (możesz je pokroić na kawałki, zostawiając ramiona w całości) i gotuj przez ok. 3 min. Ośmiorniczki odcedź, oprósz solą i świeżo zmielonym pierzem. Ząbki czosnku posiekaj na cienkie płatki i podsmaż wraz z rozmarynem (ok. 1/2 min) na 4 łyżkach oleju. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj ośmiorniczki, wymieszaj z makaronem, skrop octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.