Jeżeli tęsknicie za wakacjami, które mieliście okazję spędzić w śródziemnomorskich krajach, najlepiej jak będziecie je wspominać kulinarnie. Wystarczy przygotować danie, które przypomni wam o pięknych chwilach w Hiszpanii, Grecji czy Portugalii. Ten makaron z ośmiorniczkami sprawdzi się idealnie.
składniki:
-
-
- 100 g makaronu spaghetti
- 300 g ośmiorniczek baby
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 główki czosnku
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki świeżych igiełek rozmarynu
- 1,5 szkl. wody
- przyprawy: sól, pieprz w kulkach, pieprz świeżo mielony
-
Marynata:
-
- 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- kilka ząbków czosnku
przyrządzanie:
- Przygotuj marynatę: sok z cytryny wymieszaj z olejem i posiekanym czosnkiem. Skórkę sparz gorącą wodą, pokrój na kawałki i dodaj do marynaty. Przygotuj ośmiorniczki i zalej marynatą, a następnie wstaw je do lodówki na 12 godz.
- Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Główkę czosnku drobno posiekaj, a łodygę selera zmiksuj w blenderze. Sok z cytryny wymieszaj z posiekaną główkę czosnku, łodyżką selera naciowego i kilkoma ziarnami pieprzu w kulkach. Całość przelej do garnuszka i zagotuj (ok. 10 min), dodaj do wywaru sprawione ośmiornice (możesz je pokroić na kawałki, zostawiając ramiona w całości) i gotuj przez ok. 3 min. Ośmiorniczki odcedź, oprósz solą i świeżo zmielonym pierzem. Ząbki czosnku posiekaj na cienkie płatki i podsmaż wraz z rozmarynem (ok. 1/2 min) na 4 łyżkach oleju. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj ośmiorniczki, wymieszaj z makaronem, skrop octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.