
Klasyczny włoski sos z bazylii, orzechów i oliwy z oliwek smakuje wyśmienicie również z ze spaghetii
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
400 g makaronu spghetti
2 szklanki liści bazylii
1/3 szklanki łuskanych orzechów piniowych
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
3 łyżki płatków parmezanu
przyrządzanie:
Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną tłuszczu.
Liście bazylii i orzechy wraz z czosnkiem i oliwą dokłdnie zmiksować, aby powstała jednorodna masa. Doprawić solą i pieprzem.
Podgrzać wraz z odsączonym makaronem i przed podaniem każda porcję posypać płatkami parmezanu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













