Lubisz spaghetti bolognese? Oto nietypowa wersja tego typowego włoskiego dania. Makaron z wołowiną w sosie na bazie czerwonego wina. Koniecznie wypróbuj!
składniki:
- opakowanie makaronu spaghetti
- 200 g wołowiny
- 1 marchewka
- seler naciowy
- cebula
- oliwa z oliwek
- 50 g parmezanu
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml pulpy pomidorowej
- sól, pieprz, liść laurowy, bazylia świeża
- pół kulki mozzarelli białej
przyrządzanie:
1. Kroimy wołowinę na kawałki. Marchewkę i cebule w kostkę, a seler w plasterki.
2. Robimy marynatę: z oliwy, wina i pieprzu. Warzywa i mięso marynujemy przez minimum 3 godziny w lodówce.
3. Po tym czasie, odcedzamy mięso i mielimy w maszynce do mielenia.
4. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy mięso, a potem warzywa w winie.
5. Dodajemy pulpę pomidorową, świeżą bazylię i sól.
6. Gotujemy około 30 minut.
7.Jednocześnie gotujemy makaron.
8. Na makaron kładziemy sos, posypujemy startym parmezanem i mozarellą/
9. Talerz ozdabiamy bazylią.