Makaron ze świeżym szpinakiem, aromatycznym sosem z sera pleśniowego i orzeszkami pinii to wegetariański pomysł na obiad we włoskim stylu.
składniki:
- makaron spaghetti,
- opakowanie świeżego szpinaku
- 1 ser camembert,
- 50g sera gorgonzola
- kilka łyżek mleka,
- 1 duży ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- orzeszki pini
- 1 łyżka oliwy
przyrządzanie:
1. Orzechy pinii podsmażamy na suchej patelni.
2. Szpinak myjemy.
3. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak.
4. Z sera camembert odkrajamy skórkę, a środek dodajemy do szpinaku wraz z gorgonzolą i kilkoma łyżkami mleka.
5. Gotujemy chwilę, doprawiamy. Dodajemy orzeszki pinii.
6. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy i polewamy naszym sosem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














