Makaron ze świeżym szpinakiem, aromatycznym sosem z sera pleśniowego i orzeszkami pinii to wegetariański pomysł na obiad we włoskim stylu.
składniki:
- makaron spaghetti,
- opakowanie świeżego szpinaku
- 1 ser camembert,
- 50g sera gorgonzola
- kilka łyżek mleka,
- 1 duży ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- orzeszki pini
- 1 łyżka oliwy
przyrządzanie:
1. Orzechy pinii podsmażamy na suchej patelni.
2. Szpinak myjemy.
3. Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak.
4. Z sera camembert odkrajamy skórkę, a środek dodajemy do szpinaku wraz z gorgonzolą i kilkoma łyżkami mleka.
5. Gotujemy chwilę, doprawiamy. Dodajemy orzeszki pinii.
6. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy i polewamy naszym sosem.