Pysznie i kolorowo
Marta Dymek, autorka znanego bloga Jadłonomia (Blog Roku 2013 w kategorii: Kulinarne) przekonuje z kolei do walorów smakowych diety roślinnej: “Gotowanie ze składników roślinnych jest proste, a potrawy są smaczne i sycące nie tylko w lecie, gdy jest dużo świeżych warzyw i owoców, ale także jesienią czy w zimie. W październiku pojawiają się dynie i grzyby, które wspaniale smakują połączone z różnymi odmianami fasoli i soczewicy; w listopadzie stragany uginają się od warzyw korzeniowych, które można zapiec z aromatycznymi przyprawami lub dodać do rozgrzewającego gulaszu; a od grudnia możemy przebierać w kapustach, bulwach, kaszach i strączkach, które nadają się na pyszne roślinne pasztety, pieczenie oraz zapiekanki.
Dzięki sezonowemu gotowaniu roślinne posiłki są różnorodne i zbilansowane, a wymyślanie nowych przepisów to wielka frajda i nieustanne odkrywanie nowych smaków. Jeśli nie wierzycie, to spróbujcie czekoladowego ciasta z burakiem lub zupy z gruszki i pietruszek!”
Dla osób zainteresowanych dietą roślinną stowarzyszenie Otwarte Klatki przygotowało elektroniczną publikację – “Dobre Decyzje” – prezentującą jak komponować pełnowartościowe posiłki roślinne, jakie superpokarmy dobrze mieć w swojej kuchni oraz jakie gotowe produkty roślinne można znaleźć w sklepach. Publikację można bezpłatnie pobrać ze strony stowarzyszenia, a w wersji drukowanej będzie rozdawana przy okazji imprez wegańskich i wegetariańskich w dużych miastach Polski.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















