Pysznie i kolorowo
Marta Dymek, autorka znanego bloga Jadłonomia (Blog Roku 2013 w kategorii: Kulinarne) przekonuje z kolei do walorów smakowych diety roślinnej: “Gotowanie ze składników roślinnych jest proste, a potrawy są smaczne i sycące nie tylko w lecie, gdy jest dużo świeżych warzyw i owoców, ale także jesienią czy w zimie. W październiku pojawiają się dynie i grzyby, które wspaniale smakują połączone z różnymi odmianami fasoli i soczewicy; w listopadzie stragany uginają się od warzyw korzeniowych, które można zapiec z aromatycznymi przyprawami lub dodać do rozgrzewającego gulaszu; a od grudnia możemy przebierać w kapustach, bulwach, kaszach i strączkach, które nadają się na pyszne roślinne pasztety, pieczenie oraz zapiekanki.
Dzięki sezonowemu gotowaniu roślinne posiłki są różnorodne i zbilansowane, a wymyślanie nowych przepisów to wielka frajda i nieustanne odkrywanie nowych smaków. Jeśli nie wierzycie, to spróbujcie czekoladowego ciasta z burakiem lub zupy z gruszki i pietruszek!”
Dla osób zainteresowanych dietą roślinną stowarzyszenie Otwarte Klatki przygotowało elektroniczną publikację – “Dobre Decyzje” – prezentującą jak komponować pełnowartościowe posiłki roślinne, jakie superpokarmy dobrze mieć w swojej kuchni oraz jakie gotowe produkty roślinne można znaleźć w sklepach. Publikację można bezpłatnie pobrać ze strony stowarzyszenia, a w wersji drukowanej będzie rozdawana przy okazji imprez wegańskich i wegetariańskich w dużych miastach Polski.