Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Sprawdź co mówią naukowcy o diecie roślinnej!

Lekarze i dietetycy alarmują

Wraz ze wzrostem wagi, podwyższa się także ryzyko przedwczesnej śmierci, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 oraz niektórych nowotworów i tłumaczą, że by zahamować epidemię chorób cywilizacyjnych, niezbędne są kompleksowe zmiany w diecie Polaków.

“Jest wiele badań wskazujących na to, jak korzystna dla zdrowia jest dieta roślinna” – mówi Agata Wilkowska, food advisor ze Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

“Pierwszym argumentem, który powinien zachęcić do zastąpienia produktów odzwierzęcych roślinnymi alternatywami jest to, że wegetarianie, a przede wszystkim weganie, ważą mniej, nawet wtedy, gdy spożywają taką samą ilość kalorii co osoby odżywiające się tradycyjnie. A zatem popularne twierdzenie ‘można jeść wszystko byle z umiarem’ jest tylko częściowo prawdziwe. Pasztetu z soczewicy można zjeść po prostu więcej. Naukowcy powiązali także dietę roślinną z niższym ryzykiem zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne – to ważne argumenty”.

 

girls-407685_1280

 

B12 must have!

Dietetyk Monika Areczuk dodaje: “Należy pamiętać, że nie chodzi tylko o to, by wyeliminować z diety mięso i nabiał, ale o to, by w obrębie diety roślinnej korzystać z bogactwa zbóż, owoców i warzyw. Jeśli ktoś będzie odżywiał się wyłącznie frytkami, nie pomoże swojemu zdrowiu, a poważnie sobie zaszkodzi. Ważne jest również, by suplementować witaminę B12, ponieważ w stanie naturalnym witamina B12 produkowana jest głównie przez bakterie bytujące w glebie i nie fortyfikowane produkty roślinne jej nie zawierają”.

 

Na kolejnej stronie dowiedz się więcej!