Sprawdzony przepis na chleb, który wykonasz szybko, w domowy zaciszu.
składniki:
Zaczyn:
- 2-3 łyżki zakwasu,
- pół litra wody
- 75 g mąki pszennej
- pół kilo mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 50 g mąki razowej,
- pół litra letniej wody,
- garść słonecznika
przyrządzanie:
Wszystkie składniki na zaczyn przygotuj i wykonaj zaczyn według standardowego przepisu czyli: zakwas wymieszaj z letnią wodą, dodaj mąkę. Odstaw wszystko na noc, przykryj naczynie ściereczką.
Na drugi dzień składniki na chleb właściwy wymieszaj ze sobą czyli wszystkie mąki, wodę, sól. Odstaw na 40 minut, a po tym czasie dodaj zaczyn oraz słonecznik. Ciasto powinno być elastyczne, nie kleić się do rąk.
Tak przygotowane włóż do blaszki, w której będzie się piekło i odstaw na 3 h.
Po tym czasie odgazuj porządnie i odstaw jeszcze na 2 h.
Po tym czasie ciasto jest gotowe, piecz je w 180 stopniach przez 1 godzinę. Z tego przepisu powstanie jeden wielki bochen chleba lub 2 małe.