Jeżeli uwielbiacie nasze typowe polskie potrawy, na pewno też zajadacie się tradycyjnymi kopytkami. Przedstawiamy wam nasz ulubiony, sprawdzony i domowy przepis na to danie.
składniki:
- 1 kg ziemniaków obranych
- 200 g mąki
- 1 jajko
- sól
przyrządzanie:
-
Ziemniaki gotujemy do miękkości ok.25 minut. Studzimy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko, wsypujemy mąkę, szybko mieszamy wyrabiając ciasto.
Gotowe ciasto rwiemy na mniejsze kawałki, z każdego dłońmi formujemy wałeczki na grubość palca,obtaczamy w mące, ostrym nożem tniemy pod skosem romby.
-
Do 5l garnka wlewamy ok połowę wody, solimy 1 łyżką soli, na wrzącą wodę wrzucamy kopytka. 1/3 porcji naraz, kiedy tylko kopytka wypłyną od razu wyjmujemy z garnka. Dzięki temu ze nie przetrzymamy ich za długo w wodzie nie będą się rozwalać i lepić.