Domowy przepis na zakwas. Przyrządzony na nim żurek jest przepyszny!

składniki:
- 5 ząbek czosnku,
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 3 szklanki lekko ciepłej wody,
- 3 łyżki mąki żytniej razowa typu 2000,
przyrządzanie:
- Przygotuj większy słoik
- Do słoika wlej wodę
- Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, tak aby nie zostały żadne grudki
- Do zakwasu dodaj kolejno czosnek, ziele angielskie oraz listki laurowe
- Słoik przykryj gazą, odstaw w ciepłe miejsce na 6 dni
- Zakwas na żurek należy codziennie mieszać i pilnować, by utrzymywał się jego przyjemny, kwaśny zapach i smak.
- Gotowy zakwas powinien być przejrzysty.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














