Dzisiaj gości u nas krupnik, ale nie ten tradycyjny, tylko w parze z kaszą jaglaną. Bulion będzie drobiowy, ale śmiało możesz zrobić z samych warzyw.
składniki:
- 2 l zimnej wody
- skrzydełko z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- biała część pora
- kawałek selera
- ząbek czosnku
- liść laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- łyżeczka soli,
- pieprz
- natka pietruszki do dekoracji
przyrządzanie:
- Umyte mięso zalej wodą i zagotuj.
- Dodaj ziele angielskie,liść laurowy i ząbek czosnku.
- Gotuj na małym ogniu około 30 minut.
- Warzywa obierz i umyj.
- Możesz je pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod zimną wodą i przelej wrzątkiem.
- Dodaj do zupy, dopraw i gotuj jeszcze około 15-20 minut.
- Podaj z natką pietruszki.
uwagi: