To prawdziwie ekskluzywne danie możesz zaserwować na specjalne okazje lub kiedy chcesz kogoś zaskoczyć!
składniki:
- - polędwica wołowa firmy Gzella 600g
- - olej 1 łyżka
- - masło 1,5 łyżki
- - cebula 1 mała szt.
- - mąka 1 łyżka
- - wino białe półwytrawne 1 szklanka
- - szyjki rakowe 100g
- - słodka śmietanka 100ml
- - sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- - raki gotowane 4 szt.
przyrządzanie:
-
Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem
i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi
w całości rakami oraz gałązkami koperku.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy