Pomysł na wykwintny i bardzo syty obiad. Wieprzowina w aromatycznym i aksamitnym sosie podana na szparagach.
składniki:
- wieprzowina
- 4 łyżki masła
- 750 g zółtych szparagów
- sól i świeżo mielony pieprz
- Sos:
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- szklanka śmietany kremówki
przyrządzanie:
1. Szparagi opłukać, odciąć twarde końce.
2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić szparagi i gotować przez 5 minut. Szparagi mają być ugotowane lecz jeszcze chrupiące, al dente.
3. Odcedzić i zalać zimną wodą.
4. Szalotkę i czosnek obrać oraz drobno posiekać.
5. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, wrzucić szalotkę z czosnkiem oraz delikatnie zeszklić na średnim ogniu. Posypać mąką i wymieszać oraz zalać winem. Dusić przez 5 minut, następnie dodać kremówkę, zmniejszyć ogień i dusić przez 5 minut.
6. Wieprzowinę doprawić i usmażyć na oliwie.