Rodzaj ciemnego piwa, znany na świecie od pierwszej połowy XVIII wieku, choć są i tacy, którzy twierdzą, że jest to piwo znacznie, znacznie starsze
Stout jest piwem górnej fermentacji. Dwa najpopularniejsze jego rodzaje to dry (irish) stout – piwo raczej delikatne w smaku, bardzo często posiadające wyraźny aromat kawowy (np. Guinness) oraz Imperial Stout (w Polsce nazywany stoutem cesarskim). Imperial Stout posiadał duża moc (nawet do dziewięciu, dziesięciu procent alkoholu), która pozwalał na lepsze i dłuższe transportowanie piwa z ojczyzny Imperial Stouta – Rosji.
Największe kontrowersje wzbudza zaliczanie do stoutów piw typu porter (w tym doskonale znanych w naszym kraju porterów bałtyckich). Duża rzesza piwoszy twierdzi, że mimo bardzo podobnej, niemal identycznej techniki produkcyjnej, to osobne gatunki.
Czy jest to prawdą – o tym najlepiej samemu zadecydować próbując po sobie to stouta, to portera.