Strudel jabłkowy według starodawnego przepisu. Warto wypróbować, bo zaskakuje smakiem a dom wypełnia niesamowity zapach nadzienia!
składniki:
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 60 ml wody
Nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 100 g rodzynek
- 70 g bułki tartej
- 50 g masła
przyrządzanie:
-
Mąkę przesiej z solą.
-
Dodaj jajko, olej i dokładnie wymieszaj, stopniowo dolej wodę.
-
Ciasto ugniataj aż będzie sprężyste. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
-
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry.
-
Masło rozpuść, dodaję bułkę tartą i chwilę przysmażam aż będzie lekko złota.
-
Ciasto wyłóż na ściereczkę podsypaną mąką i wałkuj na bardzo cieniutki płat.
-
Na cieście równomiernie rozprowadź bułkę tartą jabłka, rodzynki cukier i cynamon.
-
Strudla zawij w rulon i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Włóż do pieca nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na około 25 minut.
-
Przestudzonego Strudla posyp cukrem pudrem.
uwagi:
PRZEPIS POCHODZI Z BLOGA KUKUŁECZKI.PL >>>KLIK>>>KLIK