Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Strudel z jabłkami – przepis prosto z Austrii

Austriacki przepis na ciasto z jabłkami - pyszny, gorący i aromatyczny strudel. Najlepiej smakuje podany z lodami i bitą śmietaną.

strudel-1061148_640

składniki:
 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • masło do smarowania blachy i ciasta
  • 1 kg jabłek
  • 60 g cukru
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyzeczki cynamonu
  • bułka tarta
   

przyrządzanie:

 

  • Z podanych składników i letniej wody wyrabiamy elastyczne ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • Jabłka kroimy w kostkę i smażymy krótko na patelni dodając w ostatniej fazie cukier i cynamon. Jabłka przekładamy do miski cedzakiem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i dodajemy do jabłek.
  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy cienko, po czym rozciągamy ręcznie.
  • Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy łyżką bułki tartej, i nakładamy równomiernie nadzienie jabłkowe. zostawiamy ok 5 cm odstępów od brzegów ciasta. znów posypujemy wszystko łyżką bułki tartej i zwijamy.
  • Gotowy strudel przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 30 minut.
  • Po upieczeniu, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na plastry i podajemy na gorąco.

 

 

 

 

 

ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe