Austriacki przepis na ciasto z jabłkami - pyszny, gorący i aromatyczny strudel. Najlepiej smakuje podany z lodami i bitą śmietaną.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- masło do smarowania blachy i ciasta
- 1 kg jabłek
- 60 g cukru
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 łyzeczki cynamonu
- bułka tarta
przyrządzanie:
-
Z podanych składników i letniej wody wyrabiamy elastyczne ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Jabłka kroimy w kostkę i smażymy krótko na patelni dodając w ostatniej fazie cukier i cynamon. Jabłka przekładamy do miski cedzakiem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i dodajemy do jabłek.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy cienko, po czym rozciągamy ręcznie.
- Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy łyżką bułki tartej, i nakładamy równomiernie nadzienie jabłkowe. zostawiamy ok 5 cm odstępów od brzegów ciasta. znów posypujemy wszystko łyżką bułki tartej i zwijamy.
- Gotowy strudel przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 30 minut.
- Po upieczeniu, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na plastry i podajemy na gorąco.