Sprawdzony i pyszny przepis na suflet cytrynowy.
składniki:
- szklanka mleka
- cukier pół szklanki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- skórka z cytryny
- 5 jaj z wolnego wybiegu
- szklanka mąki
- pół kostki masła
przyrządzanie:
Oddziel białka od żółtek.
Przygotuj sobie mniejszy garnek i wrzuć do niego masło. Kiedy już się roztopi dodaj mąki i bardzo szybko wymieszaj razem. Po chwili dolej szklankę mleka i mieszaj solidnie, aż do momentu gdy masa zacznie przypominać budyń. Odstaw na dłuższą chwilę w zimne miejsce. Otrzyj skórkę z 1 cytryny. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj do piany cukier.
Po czasie przełóż budyniową masę do większej miski i dodawaj kolejno- żółtka, skórkę otartą z cytryny, sok z własnie tej cytryny. Solidnie wymieszaj wszystko razem.
Teraz połącz masę jajeczna z białkami, bardzo subtelnie i tylko do połączenia składników.
Ustaw piekarnik na 180 stopni.
Przygotuj specjalne foremki na suflet i wlej do nich ciasto.
Piecz około 30 minut.