Pyszny deser na ciepło. Prosty w wykonaniu, rozpływający się w ustach. Zasmakuje cytrynowym smakiem!
składniki:
- 2 cytryny,
- 3 jaja,
- ¼ szkl. cukru,
- cukier puder,
- sól,
- odrobina miękkiego masła
przyrządzanie:
Masłem natłuszczamy foremki (4 do 8 cm średnicy) i obsypujemy cukrem. Ścieramy żółtą skórkę z obu cytryn i wyciskamy sok z jednej. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru aż będą lekkie i puszyste. Dodajemy skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy resztę cukru i gdy będą sztywne dolewamy sok z cytryny. Delikatnie dodajemy białka do żółtek i szybko mieszamy. Przelewamy całość do foremek i posypujemy pudrem. Wkładamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe