
Klasyczny francuski przysmak, tym razem w wersji z ostrym żółtym serem
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 2
składniki:
4 jaja
150 g żółtego ostrego sera
3 łyżeczki bułki tartej
sól, świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz do posmarowania formy
przyrządzanie:
Żaroodporne foremki do sufletów wysmarować tłuszczem. Jaja rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z odrobiną soli, dodać zółty ser, starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawić do smaku pieprzem i gałką. Białka ubić na puszystą pianę. Deliktanie wymieszać z żółtakimi i bułką tartą. Nakładać do foremek i piec przez ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Podawać z surówkami i czerwonym winem natychmiast po wyjęciu z piekanika, aby nie opadł.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













