Klasyczny francuski przysmak, tym razem w wersji z ostrym żółtym serem
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 2
składniki:
4 jaja
150 g żółtego ostrego sera
3 łyżeczki bułki tartej
sól, świeżo zmielony pieprz
gałka muszkatołowa
tłuszcz do posmarowania formy
przyrządzanie:
Żaroodporne foremki do sufletów wysmarować tłuszczem. Jaja rozdzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z odrobiną soli, dodać zółty ser, starty na tarce o drobnych oczkach. Doprawić do smaku pieprzem i gałką. Białka ubić na puszystą pianę. Deliktanie wymieszać z żółtakimi i bułką tartą. Nakładać do foremek i piec przez ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Podawać z surówkami i czerwonym winem natychmiast po wyjęciu z piekanika, aby nie opadł.