Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Suflet szpinakowy

Każdy, kto wypróbuje ten przepis stwierdzi, iż nieprawdziwe jest twierdzenie, jakoby suflety były niezwykle trudne do przyrządzenia

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 30 minut

liczba porcji: 4

składniki:
200 g świeżego szpinaku
20 g mąki
125 ml gorącego mleka
2 duże jaja
40 g sera gruyere
1 dymka
30 g masła
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz, świeżo zmielona gałka muszkatołowa

przyrządzanie:

W rondlu o grubym dnie roztopić 30 g masła, wrzucić posiekaną dymkę i dusić do miękkości. Następnie dodać dokładnie umyte i pozbawione twardych ogonków liście szpinaku. Przyprawić szczyptą soli i smażyć bez przykrycia aż liście zmiękną, a woda odparuje. Zdjąć rondel z ognia i odstawić do ostygnięcia. 
W drugim rondlu rozgrzać resztę masła, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty. Następnie zdjąć z ognia i dolewając stopniowo mleko energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Postawić na ogniu, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wciąż mieszając zagotować, aby zgęstniał. Chwilę studzić, po czym dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Ze szpinaku odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać. Do sosu beszamelowego dodać szpinak i 3/4 startego sera, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i dużą łopatką dodawać do sosu, delikatnie mieszając, aby dokładnie połączyć. Nakładać do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek do zapiekania, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na koniec lekko postukać, aby wyrównać masę, posypać z wierzchu resztą sera. Papierowym ręcznikiem wytrzeć brzegi foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 15 minut do chwili, gdy suflet wyrośnie i zezłoci się na wierzchu. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.