Suflet nie należy do prostych deserów, ale warto się postarać. Oto suflet bananowy. Kilka składników, trochę cierpliwości i powstanie coś bardzo smacznego!

składniki:
- banany 2 sztuki
- mąka 2 łyżki
- woda 30 ml
- proszek do pieczenia szczypta
- cukier 4 łyżki
- jaja 4 sztuki
- cukier puder do dekoracji
- cukier puder 2 łyżki
przyrządzanie:
- Banany obieramy, blendujemy na gładką masę. Z cukru i wody robimy syrop, zagotowujemy. Dodajemy zmiksowanego banana, chwilę mieszamy i odstawiamy.
- Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do pulpy bananowej, chwilę miksujemy.
- Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy.
- Na końcu dodajemy proszek do pieczenia.
- Filiżanki do sufletów smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cukrem pudrem.
- Wlewamy masę do połowy wysokości naczynia.
- Suflet pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podajemy zaraz po upieczeniu. Dekorujemy cukrem pudrem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














