Suflet nie należy do prostych deserów, ale warto się postarać. Oto suflet bananowy. Kilka składników, trochę cierpliwości i powstanie coś bardzo smacznego!
składniki:
- banany 2 sztuki
- mąka 2 łyżki
- woda 30 ml
- proszek do pieczenia szczypta
- cukier 4 łyżki
- jaja 4 sztuki
- cukier puder do dekoracji
- cukier puder 2 łyżki
przyrządzanie:
- Banany obieramy, blendujemy na gładką masę. Z cukru i wody robimy syrop, zagotowujemy. Dodajemy zmiksowanego banana, chwilę mieszamy i odstawiamy.
- Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do pulpy bananowej, chwilę miksujemy.
- Białka z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy.
- Na końcu dodajemy proszek do pieczenia.
- Filiżanki do sufletów smarujemy roztopionym masłem, oprószamy cukrem pudrem.
- Wlewamy masę do połowy wysokości naczynia.
- Suflet pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podajemy zaraz po upieczeniu. Dekorujemy cukrem pudrem